Przykro nam, ale strona wymaga włączonej obsługi JavaScript.

burmistrz Giżycka, Wojciech Karol Iwaszkiewicz

Czas pozytywnych zmian!

Tak będzie (prawdopodobnie) wyglądał nowy most dla pieszych

Wojciech Iwaszkiewicz, 1 września 2015

Zakończyliśmy prace związane z wyborem koncepcji nowej przeprawy przez kanał, która ma stanąć w miejsce niefunkcjonalnej kładki przy Szkole Podstawowej Nr 4. W ramach ogłoszonego w maju konkursu na opracowanie koncepcji urbanistyczno-architektonicznej w wyznaczonym terminie zostały złożone 4 prace. Wszystkie zostały dopuszczone do oceny, jako zgodne tematycznie z przedmiotem konkursu oraz wymaganiami regulaminu w zakresie zachowania anonimowości.
Sąd Konkursowy, którego byłem Przewodniczącym, 28 sierpnia dokonał oceny prac i wyboru najlepszej koncepcji. Okazała się nią bardzo ciekawa praca nadesłana przez zespół: Malwina Łazęcka, Rafał Maliński, Zofia Sobolewska, Piotr Żółtowski ze Studium Sp. z o.o. sp.k. Warszawa YLE Inżynierowie Warszawa. Koncepcja zakłada wykonanie mostu w kształcie litery "C", ale nie tylko... Ma to być połączenie przeprawy z amfiteatrem, polaną piknikową, podestami drewnianymi i ciągami pieszymi i rowerowymi. Ten pomysł przypadł mi do gustu zdecydowanie najbardziej i cieszę się, że większości jurorów również. Gratuluję autorom!

I MIEJSCE
Do pobrania: opis koncepcji [pdf]

PL 4

PL 3

PL 2

PL 1

 


 

II MIEJSCE
Druga nagroda przypadła Sebastianowi Pałczyńskiemu z Wrocławia. Koncepcja bardzo podobna do zwycięskiej, posiadająca wiele wspólnych elementów. Ta praca to jednak inne spojrzenie na przylegający obszar i konstrukcję mostu.

Do pobrania opis koncepcji: [1], [2], [3]

04

03

01

02

 

 

 

 

 

 


 

III MIEJSCE
Praca zespołu: Karolina Czupryniak, Mikołaj Nowakowski, Paweł Fiedczak - Pracownia Architektoniczna Chiliart z Giżycka. Most w kształcie litery "H". Bardzo prosty i chyba dość tani w wykonaniu pomysł, ale nie zyskał wystarczającego uznania członków Sądu.

Do pobrania: opis koncepcji [pdf]

1

23

 

4

aksono2

 

 

 

 

 

 

 


 

 

WYRÓŻNIENIE

Projekt w kształcie litery "Y" autorstwa Zbigniewa Bińczyka - Biuro realizacji inwestycji „FRONTON” Sp.z o.o. z Łodzi. Koncepcja bardzo odważna, lecz na jej realizację potrzeba by było zbyt dużo betonu... A tego - zdaje się - oceniający pracę chcieli uniknąć. Poza tym na uwagę zasługuje zaproponowane rozwiązanie komunikacyjne i taras na szczycie mostu. Moim zdaniem praca dużo bardziej pasowałaby do szerszej drogi wodnej. Nasz kanał chyba jednak jest zbyt wąski...

Plnasza4_jpg

Plnasza3_jpg

Plnasza2_jpg

Plnasza1_jpg

 

 

 

 

 

 


 

Konkurs zatem został rozstrzygnięty. Dziękuję wszystkim za udział i pracę w gremium oceniającym nadesłane prace. Koncepcję już znamy. Teraz czas na szczegółową dokumentację wykonawczą, bo most ten uważam za jeden z priorytetów. Oby udało się zrealizować go jak najszybciej.