Przykro nam, ale strona wymaga włączonej obsługi JavaScript.

burmistrz Giżycka, Wojciech Karol Iwaszkiewicz

Czas na pozytywne zmiany!

Sobota z Marią Pakulnis i Januszem Mizerą

Wojciech Iwaszkiewicz, 9 grudnia 2016

Chyba nikomu nie trzeba bliżej przedstawiać jednej z najbardziej rozpoznawalnych aktorek polskiego kina, a jednocześnie jednej z bardziej znanych giżycczanek - Marii Pakulnis. Większość z nas kojarzy Panią Marię z filmem lub teatrem, a zapewne niewielu wie, że wraz z Januszem Mizerą jest autorką wydanej w tym roku dość nietypowej i ciekawej książki. „Sceny kuchenne” to nie tylko zabiór autorskich przepisów kulinarnych, ale także podróż sentymentalna do ważnych dla autorów wydarzeń z życia. Jest tutaj także miejsce dla naszego miasta… Najważniejszy dla mnie rozdział to oczywiście „Pocztówki z Giżycka”, w którym autorka wraca wspomnieniami do swojego rodzinnego miasta z lat młodzieńczych zachęcając jednocześnie do przepisów na rybne potrawy. „Droga z domu do szkoły, do sklepu, przejście i obrotowy most nad kanałem…” (któż z nas nie chodził takimi drogami…), by w kolejnych zdaniach dodać wspomnienie aromatów smażonych ryb z giżyckich restauracji oraz „zapachów zieleni kłócący się z portową wonią napływającą od strony kanału”. Trzeba przyznać, że opisy te są tak charakterystyczne, że mimowolnie wywołują mazurskie skojarzenia.
Autorzy odkrywają fragmenty swojego życia i jest w tym wiele autentyczności. Również dzięki doskonałym fotografiom autorstwa Stanisława Malinowskiego – na co dzień pilota samolotów pasażerskich, których cześć została wykonana na mazurskich jeziorach. W tle bez trudu rozpoznamy także wiele giżyckich akcentów, a książka wzbudza również wiele mimowolnych skojarzeń – tak jak trzy ryby ułożone na niebieskim talerzu! Co prawda to nie leszcze, ale układ jednoznacznie wskazuje, że chodziło o nawiązanie do herbu naszego miasta. Tym bardziej, że jest to ilustracja do „Pocztówek z Giżycka” właśnie…
„Sceny kuchenne” to nie jest typowa książka kucharska. To w pewnym sensie pamiętnik, który za pomocą przepisów kulinarnych opisuje życie autorów. Warto sięgnąć po nią nie tylko ze względu na treść, ale także autorkę – bądź co bądź - giżycczankę. Sama Maria Pakulnis stwierdziła w jednym z wywiadów, że ta książka jest dla niej jak premiera w teatrze i z niepokojem czeka na reakcję publiczności.

Doskonała okazja, aby bliżej poznać i książkę i autorów będzie już w najbliższą sobotę (10 grudnia), bowiem właśnie tego dnia w Giżycku odbędzie się spotkanie z autorami “Scen kuchennych”. Zapraszam serdecznie do hotelu St. Bruno na godz. 18.00. To również wyjątkowa sposobność do spotkania i rozmowy z naszą wspaniałą aktorką i giżycczanką. Będzie to także okazja do zakupienia książki... z dedykacją autorów.