Przykro nam, ale strona wymaga włączonej obsługi JavaScript.

burmistrz Giżycka, Wojciech Karol Iwaszkiewicz

Czas na pozytywne zmiany!

Operacja „Kino 3D”. Ostatnie odliczanie

Wojciech Iwaszkiewicz, 24 kwietnia 2017

Zbliża się koniec modernizacji Giżyckiego Centrum Kultury, które wzbogaci się o salę kinową z możliwością projekcji filmów 3D. Obecnie trwają prace wykończeniowe, a w sali głównej ułożone zostały panele akustyczne na ścianach, wykonywana jest scena, a wkrótce rozpocznie się już montaż foteli. Prace wykończeniowe prowadzone są także w studiu nagrań zlokalizowanym w nieużytkowanej do tej pory piwnicy. Teraz na najniższym poziomie poza salą prób i nagrań będzie także miejsce na składowanie sprzętu. Dostęp będzie wygodny, bo tuż obok jest winda.

Najważniejszą wiadomością jest jednak wyłonienie dzierżawcy kina. Jeżeli zostanie podpisana umowa będzie nim Outdoor Cinema Ent. sp. z o.o z Warszawy. Nie jest to nowa firma na naszym rynku - poznaliśmy już ją przy realizacji kina letniego. Firma jest zatem sprawdzona i jak dotychczas nie było problemów w realizacji umów. W nowym kinie ma odbywać się minimum 450 projekcji filmowych rocznie (w weekendy co najmniej 9 seansów), w tym co najmniej 30 w technologii 3D. Nie jest wykluczone, że seanse będą odbywały się także w tygodniu; kwestia ustaleń z GCK. Będą na pewno filmy polskie, nowości (co najmniej 3 miesięcznie) i wydarzenia specjalne. Cena biletu nie powinna przekroczyć 19 zł.

Zejście z placu budowy pierwszego wykonawcy opóźniło nieco zakończenie prac, jednak - jak to w życiu bywa - chyba nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło... Jakość wykonywanych prac prowadzonych przez firmy, które obecnie prowadzą budowę jest bardzo wysokiej jakości, a postęp prac jest wręcz błyskawiczny. Niestety nie można było tego powiedzieć o poprzedniej ekipie. Najważniejsze, że trudności zostały pokonane i już niebawem Giżyckie Centrum Kultury powróci do swojej siedziby. Do siedziby wzbogaconej o funkcję kina i studia nagrań. Na pewno wielu z Państwa nie pozna tego budynku po tak znacznej metamorfozie...

Korytarz w nowym designie.


Wzór okładziny akustycznej. Trzeba przyznać, że po montażu wygląda bardzo efektownie.


Widok na salę podczas prac montażowych sprzed kilku dni.


Prace z zewnątrz w zasadzie już ukończone. Wraz z odnowioną elewacją.